sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Terveellinen elämä vai pakkomielle?

Olen tässä viimeisenä parina päivänä miettinyt suhtautumistani ruokaan. Olen viime aikoina aiheuttanut turhan paljon draamaa kotonamme ruokaan ja syömisiini liittyen, ja vetänyt hirveitä raivokohtauksia siitä jos jokin ruoka on vähänkin epäsopivaa ja en ole voinut syödä sitä. (Esimerkiksi. Raejuusto jossa on rasvaa, mehukeitto joka sisältää sokeria)

Kun mietiskelin itse suhdettani ruokaan, aloin miettimään että onkohan minulla ehkä syömishäiriö? Mulla on ihan tajuton pakkomielle syödä terveellisesti.
En voi herkutella, en vain pysty siihen, ja en vaan halua, katson muiden aterioita ja mietin mitä niissä pitäisi korjata ja mitä pitäisi jättää syömättä. Ja mietin kokoajan vain mitä syön seuraavaksi ja mitä voin syödä.

Ateriat minä näen näin, mietin vain mitä ravintoaineita ne sisältävät.... 
Eilen illalla en saanut unta koska olin niin ahdistunut siitä että söin lounaalla jauhelihaa joka ei ollut vähärasvaista. 
Tämä ei ole enää ihan okei, kun mun elämäni pyörii vain ruokien ympärillä. 


Ortoreksia on syömishäiriö, jonka taustalla on pakkomielteinen halu syödä mahdollisimman terveellisesti, tyypillinen ortorektikko saattaa kuluttaa suurimman osan päivästään aterioiden suunnitteluun, ruoka-aineiden hankintaan ja ruoan valmistamiseen. Ortorektikot voivat myös yrittää käännyttää ystäviään oikeinsyöjiksi, ja he saattavat tuntea ylemmyydentunnetta ”epäterveellisesti” syöviä kohtaan.

Mä tunnistan itseni tuosta, teen ihan tismalleen noin kuin ortorektikot tekevät.
Ortoreksia ei ole vaarallista, mutta se voi johtaa anoreksiaan, mutta en usko että minulle niin todellakaan tapahtuu, lihaisa kroppa on enemmän minun makuuni enkä halua näännyttää itseäni ja olla langan laiha.

Ja nyt tässä pienen itsepohdiskelun jälkeen tulin siihen tulokseen että ei tämä elämä ole niin vakavaa, ja mun ei tarvitse valvoa niin tarkasti valvoa syömisiäni, vaikka terveellisesti haluankin syödä, mutta kyllä siihen terveelliseen ruokavalioonkin silloin tällöin munkki tai karkit mahtuvat! Mutta en kyllä silti halua sellaisia poskeeni pistää, hehe
Mutta tämä turha draama ruuasta loppuu nyt!

 Syökää hyvin ja voikaa hyvin!
♥️ Sanni

12 kommenttia:

 1. Oon aina ihaillu sun kykyä olla syömättä herkkuja, en siis siinä mielessä ettei niitä saisi syödä vaan sen takia koska itse sorrun liian usein niihin :-D mutta kannattaa herkutella! Tulee paremmalle mielelle

  VastaaPoista
 2. Tunnistan itseni ehdottomasti tuosta samasta ruokahömpötyksestä.. Oon miettiny tässä jo pitemmän aikaa samoja ajatuksia, kun en edes jouluaattona suostunut syömään jouluruokaa vaan vedin sillä perinteisellä pakasterasialla.. :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aijaa! Itellä tää kunnon vouhotus on alkanut nyt tän vuoden puolella, jouluna vielä suostuin syömään ravintolassa, mutta tällä hetkellä sanoisin että nounou ! :D

   Poista
 3. Mulla on ihan samoja fiiliksiä syömisistä... Mua on jo varoteltukin ortoreksiasta ja kun oon tarkemmin miettinyt niin varmaan aika lähellä on käyty. Nyt oon onneksi ryhdistäytynyt ja lisännyt pikkuhiljaa enemmän kaloreita syömisiini, sillä oon voinut lähiaikoina tosi huonosti. Toivottavasti saan kroppani kuntoon, kun se on kärsinyt liikaa niukasta kalorimäärästä ja suuresta liikuntamäärästä. Tsemppiä sulle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näimpä! Itekkin nyt tässä vähän skarppaan niin homma toimii ihan hyvin :) Ja kiitos samoin sulle :)

   Poista
 4. Toivottavasti alkaa mennä pian parempaan suuntaan, ettei tosiaan mitään ortoreksiaa todeta :/ tsemppiä sulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tässä mitään hätää ole! Kunhan ei hommat ihan pakkomielteisiksi mene :)

   Poista
 5. onpas vitun mukava elämä sulla...

  VastaaPoista
 6. Mulla taas kotona jääkaappi täynnä lettuja, muffinsseja ja jugurtit jälkiruokajugurtteja, kaikessa kamalasti sokeria ja rasvaa. Raivostuttavaa kun en saa ite päättää mitä syön, ei kukaan kuuntele jos pyydän vaikka tuomaan mehukeittoja ilman sokeria. Ja kamalat raivarit vedetään jos en istu kahville vieraiden kanssa ja syö kymmentä pullaa :D

  VastaaPoista
 7. Voisitko tehdä postauksen vatsalihas liikkeistä (monipuolisista) ja peppu liikkeistä ilman niitä tankoja? :D

  VastaaPoista
 8. Muista kuitenkin sitä rasvaa tankata! Kroppa TARVITSEE rasvaa, älä siis aina vedä rasvattomia tuotteita! Liha on hyvä olla vähärasvaista, mutta esim tavallinen maitorahka voi olla ehkä parempi vaihtoehto kuin rasvaton :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa että kroppa tarvitsee rasvoja, mutta hyviä sellaisia, huolehdin kyllä rasvojen saannista, ja niitä saan esimerkiksi. Pähkinöistä ja kalasta!

   Poista

Kommentoithan asiallisesti, kaikki typerät ja herjaavat kommentit menevät suoraan roskapostiin!
-
Kiitos paljon kivasta kommentista! ♥️