tiistai 7. lokakuuta 2014

Hyvä mutta paha pihvi

Herkullisen näköinen pihvi, nam. Mutta onko koskaan tullut mietittyä mitä kaikkea elimistölle haitallista se sisältää? Ainakaan minä en ole miettinyt, eihän nyt parisataa grammaa punaista lihaa päivässä haittaa, proteiinia se vain on. Tai sitten ei...
Katsoin eilen televiosta hyvin herättelevän dokumentin joka koski punaisen lihan suurta kulutusta. Siinä kerrottiin monia asioita joita en koskaan edes ollut miettinyt lihansyönnin suhteen, eikä minulla ollut mitään tietoa suosituksista koskien punaisen lihan syöntiä. Ohjelmassa mies kokeili miten yli suositusten menevä lihansyönti vaikuttaa kropan ulkoiseen muotoon ja terveyteen. Hän nautti päivittäin muistaakseni 130 grammaa lihaa tietyn ajanjakson ajan jonka jälkeen häneltä otettiin uudet mitat ja selvisi että hänelle oli tullut yli kolme kiloa rasvamassaa, kolesteroli arvot olivat nousseet ja vielä joitain muitakin vaikutuksia oli mitä en nyt tarkalleen muista. Aivan hullua, siis lihan takia?
Punaista lihaa ei suositella syötäväksi yli 300 grammaa viikossa sen huonojen terveysvaikutteiden takia, sillä paljon punaista lihaa syöneillä ihmisillä on suuri riski sairastua mm. diabetekseen, paksu- ja peräsuolen syöpään ja sydäntauteihin.
Mutta miksi?
Vaikka punainen liha sisältääkin tärkeitä ravintoaineita kuten proteiinia ja rautaa, sisältää se myös paljon haitallisia aineita, kuten rasvaa. Ja lihan rasva on suurelta osin tyydyttynyttä rasvaa. Naudassa kovaa rasvaa on noin puolet ja siassa noin kolmas osa, eli aika hurjat määrät.
Ja kaikista pahin terveyshaittojen aiheuttaja on prosessoitu liha. Pekonit, leikkeleet, nakit ja makkarat, ne sisältävät vähemmän proteiinia ja vielä enemmän rasvaa ja kaloreita kuin prosessoimaton punainen liha. Sekä yleensä nakkien ja makkaroiden lihapitoisuus on säälittävän pieni ja ne on pumpattu täyteen kaikkea muuta epämääräistä ja epäterveellistä.

Nyt kun totuus punaisesta lihasta on selvinnyt minulle, mietin jättäväni lihan kokonaan pois ruokavaliostani. Mutta ensimmäiseksi aion kuitenkin vain vähentää lihan kulutustani niin ettei se mene enää suositusten yli. Ennen asiaan perehtymistä, olen ollut suorastaan punaisen lihan suurkuluttaja. Syön lihaa (valkoista tai punaista) päivittäin kahdella aterialla. Tosi usein on tullut syötyä yli 200g päivässä jauhelihaa miettimättä asiaa sen enempää. Toki syön myös paljon kanaa ja kalaa, mutta punaista lihaa tulee silti syötyä aivan liikaa yli suosituksen. Eilen heti asiaan liittyvän ohjelman loputtua sanoinkin isälleni että nyt loppui se jauhelihan osto, pelkkää kanaa ja kalaa jatkossa kiitos! Siskonikin oli täysin samaa mieltä asiasta ja minusta tuntuu että kerrankin isällenikin meni perille asiat eikä hän sen enempää kyseenalaistanut asioita mitä dokumentissakin kerrottiin terveellisimmistä vaihtoehdoista ja lihansyönnistä. Tuntuu siltä että sille ei mene ikinä sitten mikään perille koskien terveellisiä elämäntapoja, iskän suusta on tullut nimittäin tälläinenkin lause "No mutta sun kroppa kuitenkin tarvitsee sokeria" Ei iskä, ei tarvitse.

Minkälainen suhde sinulla on lihaan? Tuleeko syötyä liikaa vai oliko huonot terveysvaikutukset jo tiedossa? Löytyykö lukijoideni joukosta kasvissyöjiä? Minua kiinnostaisi ehdottomasti kuulla kasvisruokavaliosta jos joku sellaisella on (proteiinin ja muiden ravintoaineiden saanti yms.)!

Mielenkiintoisen dokumentin "voinko syödä lihaa?" voit katsoa tästä.
Kuvat täältä ja täältä

21 kommenttia:

 1. Täällä on yksi kasvissyöjä!
  Punaista lihaa ja possua en ole syönyt vuosiin ja kana ja kala ovat jääneet nyt pikkuhiljaa myös pois. Sanon olevani "feikkikasvissyöjä", koska kalaa syön aina sillointällöin ja kananmunan valkuaisia käytän myös välillä. En koe niiden syömisestä "huonoa omaatuntoa" ja ryhtymiseni kasvissyöjäksi ei muutenkaan ollut ns. eettisistä syistä (paitsi punainen liha ja possu). Voin vaan paremmin ilman lihaa.
  Tietyllä tapaa pitää kyllä olla suunnitelmallinen ja tarkka, että saa tarvittavat ravintoaineet, ja kun itse olen vielä soyalle pahasti allerginen, joten riittävä proteiinin saanti on aika vaikeaa - mutta myös mahdollista!

  Kirjottelen omaan blogiin lähiaikoina tekstin siitä, että mistä saa hyvin proteiinia jne, jos on kasvisruokailija! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noniin! Eihän sen kasvissyönnin tarvitse mielestäni niin tiukkaa olla jos eettisistä syistä ei ole kyse, niin kala ja kananmunat ovat mielestäni tosi hyvä vaihtoehto juurikin proteiinin lähteeksi :) Mutta kuulostaa kyllä ihan mielenkiintoiselta, voisin itsekin ehkä kokeilla kasvisruokavaliota mutta juurikin proteiinien saanti hieman mietityttää jos jättäisi kaiken pois. Odotan innolla tulevaa postaustasi :)

   Poista
 2. Mietin just ykspäivä, että en oo muuta syöny kahden viikon sisällä kuin punaisesta lihasta tehtyjä ruokia. Tänään sitten teinkin kanapastaa jauhelihakastikkeen sijasta. Itekkin pyrin välttämään, ettei tuota punaista lihaa tulisi liikaa syötyä. Tosi kiva postaus!!

  http://www.six-feet-tall.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä käy niin, varsinkin jos ei kiinnitä asiaan huomiota :D Mutta sellasta sattuu!
   Kiitos paljon! Käyn kurkkaamassa blogisi :)

   Poista
  2. siis syötkö sä eveliina 13 kertaa viikossa punasta lihaa? jos kerralla syö noin sata grammaa, tulee sitä vedettyä viikossa melkein 1,5 kiloa?! olettaen ettet edes syö esim. leikkeleitä lisäksi. ihan järjetöntä. :o

   Poista
 3. ei vittu toi sun hommma menee sairaaks xD...oot nii helposti manipuloitavissa oleva ihminen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Millä tapaa sairaaksi? :D Terveelliset elämäntavat on mulle täysin normaali asia eikä niissä ole mitään sairasta. Päin vastoin, pelkkää hyvää :D Voi että te anonyymit ootte kyllä ihmeellisiä tapauksia...

   Poista
 4. Mä oon ihan hulluna punaiseen lihaan :/ se on mun mielestä vaan liian hyvää! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onhan joku kunnon sisäfilee pihvi ihan sairaan hyvää! :D mutta onneks sellasia ei kummiskaan hirveen usein tule syötyä kun maksaa niin hirveesti :D

   Poista
 5. Itse syön lähinnä kanaa ja kalaa, mutta jos tarjolla on niin jotain muutakin :) Sit lähinnä ravintolassa tulee tilattua jotain punaista lihaa, mut se onkin sit niin harvoin, että tuskin haittaa! En edes tykkää normaalista jauhelihasta.. Broilerijauheliha on muuten ihan sika hyvää! Siitä saa ihan älyttömän mehukkaat pihvitkin..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ravintolassa tulee kyllä melkein aina tilattua punaista lihaa! :D Mutta tosiaan, harvoin kun ravintoloissa käy, niin ei se haittaa :')
   Itsekin olen kokeillut broilerinjauhelihaa ja se on kyllä tosi hyvää! Täytynee kokeilla tehdä pihvejäkin siitä. Kiitos vinkistä :p

   Poista
 6. Mä katsoin juuri yks päivä Netflixistä sellasen dokumentin kun "Forks over knives" ja se oli tooodella silmiä avaava! Kertoi nimenomaan just punaisen lihan haitoista ja esimerkiksi siitä, miten Japanissa oli jonain ajanjaksona 18 syöpätapausta, verrattuna jenkkien 300 000 syöpätapaukseen (joku tietty syöpä oli kyseessä, en nyt muista mikä se oli..) koska Japanissa ei syödä paljoa ollenkaan punaista lihaa. Myös monia sairauksia pystyttiin hoitamaan ihan vaan siirtymällä kasvisruokavalioon ja lopettamalla lääkitykset! :O Pisti kyllä miettimään, ite oon vähentänyt punaista lihaa paljonkin, mutta kyllä sitä tulee sillon tällön syötyä ihan makunsa puolesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi kun itelläni ei ole Netflix tunnuksia, olisi nimittäin ollut kiinnostusta katsoa tuo dokumentti!
   Itsekin aion nyt vähentää, mutta kyllähän sitä välillä pihvi maistuu :)

   Poista
 7. Korjaten hieman asiaa et jos urheilee tavoitteellisesti, suoli toimii ja syö puhdasta lihaa nii sil ei oo vaikutusta suolen toimintaa tai kolesteroliin jos syö suhteessa tarpeeks ravintokuituja. Ne kenellä tulee 2tyypin diabetes nii yleensä syö muuteki huonosti, ei liiku ja polttaa tupakkaa. Itse syön päivässä n.8 kanamunaa ja jokaisella lämpimällä aterialla tulisi olla kämmeneen koon eestä lihaa mikä voi myös olla siipikarjaa tai kalaa. Mutta tietenkin tilanne on toinen jos ei liiku.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. OIet oikeassa että toki ravintokuidut lieventävät haittavaikutuksia, kun suoli ja ruuansulatus toimii paremmin niiden ansiosta :) Mutta ei punaisen lihan suurkulutus ole kuitenkaan hyväksi!

   Poista
 8. Mä en oo ikinä elämässäni maistanut muuta punaista lihaa kuin jauhelihaa. Siitäkin on jo vuosia, ehkäpä 10? Onnellisesti kalan ja kanan kanssa olen pärjännyt, punaisen lihan näkeminen alkaa vaan ällöttää, siksi kelasinkin nää postauksen kuvat äkkiä ohi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä toi pihvi näyttää ihan älyttömän hyvälle :D mutta mistään makkaroista yms muista en tykkää sitten yhtään, hyi hitto ne on niin ällöttäviä :D Ja kanan ja kalan kanssa kyllä pärjää paremmin kuin hyvin! Ja onhan niillä tosiaankin paremmat ravintoarvotkin kuin punaisella lihalla :)

   Poista
 9. ihminen ei tarvi punasta lihaa yhtään mihinkään. jos sitä välttämättä haluaa syödä, kannattaa määrää tosiaan vähentää pariin annokseen viikossa ihan jo terveydenkin vuoksi. eniten mua lihansyönnissä kuitenkin huolettaa se, että sen vuoksi kaikille ihmisille ei riitä ruokaa. syömällä kilon lihaa tulee samalla syöneeksi kymmenen kiloa kasviravintoa turhaan. eläinten ruuaksi kasvatetaan niin paljon rehua, että kymmenesosalla siitä viljelyalasta saisi saman verran ruokaa kuin mitä siitä elukasta tulee. ja suurin osa siitä jauhelihasta, mitä suomalaisetkin syö, ei todellakaan tule mistään vapaana laiduntavasta vanhasta lehmästä... ja tehotuotanto on sitten taas ihan oma tarinansa. ;) kanaan en kehota missään nimessä ketään vaihtamaan, broilerien olot on suomessa vielä huonommat kuin esim. nautojen ja sikojen. kannustan sua ainakin lisäämään kasvisruokia jos et ole valmis lihasta luopumaan! :) odotan innolla kasvisreseptejä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on! Kokonaan kasvissyöjäksi en kuitenkaan pysty, mutta punaisen lihan syöntiä olen jo vähentänyt paljon :) mutta ehkä jatkossa tulee myös vege reseptejä :)

   Poista
 10. miks pääset vaan joka toinen viikko koneelle`?=(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koska äidin luona konetta ei ole enää käytössä, mutta yritän ajastaa postauksia niin ettei taukoja tulisi :)

   Poista

Kommentoithan asiallisesti, kaikki typerät ja herjaavat kommentit menevät suoraan roskapostiin!
-
Kiitos paljon kivasta kommentista! ♥️