keskiviikko 29. huhtikuuta 2015

Lihasten huolto

Rankat kuntosali treenit, kyllä. Oikeanlainen ravinto, kyllä. Riittävä uni ja lepo, kyllä. Se pyhä kolminaisuus, jonka avulla kehittyy ja lihakset kasvaa. Mutta hetkonen, mikäs tärkeä ja olennainen juttu se sieltä välistä puuttuukaan!? Kehonhuolto.

Venyttely on ollut tuttu juttu jo varmaan tarhasta lähtien, mutta kuinka paljon sitä onkaan tullut laiminlyötyä... Olenhan minä tiennyt, että sitä olisi hyvä tehdä säännöllisesti, mutta jotenkin se vain on aina tuntunut niin tylsältä ajanhukalta, etten ole jaksanut siihen ikinä panostaa.

Nyt kuitenkin asiaan on tullut muutos! Monta kertaa kun tekee viikossa raskaita salitreenejä, niin täytyy palautumisenkin tapahtua nopeasti. Palautumiseni on tosin nopeutunut aivan älyttömästi, kun vertaa esimerkiksi viime syksyyn. Silloin pystyin treenaamaan paljon vähemmän, kun lihakset eivät vain yksinkertaisesti olleet valmiit uuteen treeniin niin nopeasti. Kehitys tässä palautumisessa on tietenkin yhdessä kaiken tekemisen ansiota; (Parempi ruokavalio, palautusjuomien ja muiden lisäravinteiden aktiivisen käytön aloitus syksyllä, sekä tietenkin tämä venyttely ja muu kehonhuolto).
Palautumisessahan suuressa osassa on tietenkin lepo ja oikeanlainen ravinto, mutta sekin on todella tärkeää että lihaksia huoltaa säännöllisesti. Treenin jälkeen lihas jää pieneen jännitystilaan ja sen vuoksi lihaksen pituus on lyhentynyt. Venyttely edesauttaa lihasta venymään takaisin lepopituuteen ja näin palautuminen nopeutuu. Hieronnan avulla taas saa hyvin jumiutuneet lihakset auki, vaikka pirun kivuliasta onkin.

Ihan super hyvä olisi, jos voisi käydä venyttelyjen lisäksi hierojalla säännöllisesti avaamassa lihaskalvoja. Mutta koska en raski siihen rahojani käyttää, niin on täytynyt tyytyä putkirullailuun. Nyt, kun aikatauluni on nykyään aika tiukka treenien, koulun, töiden ja muiden tekemisten suhteen, niin kehonhuollolle ei ole jäänyt kovinkaan aikaa. Silloin tällöin olen kerennyt 10 minuuttia salitreenin jälkeen rullailemaan lihaksia, mutta ei se oikein riitä. Niimpä päätin, että tilaan itselleni putkirullan, jotta voin iltaisin kotona rullailla lihaksia. Ei tekosyitä, miksi en siis voisi huolta lihaksiani vaikka joka päivä!

Selailin Sportamoren tarjontaa ja ilokseni löysin putkirullan nystyröillä alehintaan (12,90€!!!)! Ei kestänyt kauaa, kun klikkailin sen ostoskoriini ja laitoin tilauksen menemään. Vinkkinä siis - jos etsit itsellesi foam rolleria edukkaaseen hintaan, kannattaa kurkata sportamoren valikoimaan! Sportamorella on myös ilmainen toimitus.
Loistava keksintö ;)
Olen huomannut erityisesti rullailun vaikutuksen palautumisessa. Eilenkin kun pyhitin illalla puoli tuntia jumisten etureisieni rullailuun, niin nukkumaan mennessä oikein kihelmöi ja kutitteli jalkoja ja tunsi miten veri taas virtasi kunnolla reisissä! Tänään ei sitten ollutkaan niin pahat jumit enää ollenkaan ja nekin pienet kohdat on jo tältä päivältä rullailtu. Huomenna toivon mukaan pääsen taas jalkatreenin kimppuun.
Reiden sivuosan rullailua... hyvä ettei taju lähde, kun tekee niin kipeää!!
Putkirullat on ihan älyttömän hyvä keksintö! Aluksi vain on hieman harjoittelemista asennoissa, mutta sitten kun homma alkaa pelittämään, niin hyvä tulee. Kannattaa ehdottomasti testata rullausta, jos ei ole kokeillut!

Minkäslaiset on teidän lukijoiden kehonhuolto tottumukset? Onko niitä tullut laiminlyötyä, niinkuin minäkin ennen tein?? :'D
<3 Sanni

2 kommenttia:

 1. mä oon kanssa niin laiska venyttelemään, vaikka omistan foam rollerinkin! joskus pakotan itseni tekemään youtubesta syvävenyttelyä tai joogaa, mut sit kyllästyn niihin ja keskeytän :-D foam rollerin kanssa ongelma on se, etten saa tuntumaa enkä pysy sen rullan päällä :-D oiski ihan mahtavaa saada jonkulainen postaus ton käytöstä :p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunnen tuskasi! Venyttely ja kehonhuolto on kyllä tosi tylsää, mutta tosi tärkeää joten pakko vain yrittää etsiä motivaatiota ja huoltaa sitä kroppaa! :D Varsinkin jooga.. ääh kävin kerran kokeilemassa ja se oli aivan kamalaa! Teki mieli poistua kesken tunnin, kun se oli niin tappavan tylsää ja asennot hankalia... Onneksi kuitenkin olen löytänyt rullailusta hyviä puolia ja tavallaan alkanut tykkäämään siitä! Aluksi kyllä hieman hankalaa oli löytää oikeat kohdat lihaksista ja harjoitella asentoja, mutta kyllä se siitä sitten lähti :)
   Kävi itsellänikin mielessä, että sellaisen postauksen voisin tehdä jonain päivänä kun kerkeän! :)

   Poista

Kommentoithan asiallisesti, kaikki typerät ja herjaavat kommentit menevät suoraan roskapostiin!
-
Kiitos paljon kivasta kommentista! ♥️