perjantai 30. lokakuuta 2015

Lihapullat terveellisemmin

Lihapullat, ne ovat monen suomalaisen lempiruokaa ja muutenkin hyvin perinteistä kotiruokaa perheiden- ja miksei muidenkin kesken. Kaupan hyllyt ovat kuitenkin täynnä kaikenlaisia kamalia versioita niistä - nimittäin niitä jauhoja ja lisäaineta täynnä olevia eines"liha"pyöryköitä. Hyh! Sata kertaa mielummin kannattaa nähdä hieman vaivaa ja tehdä herkulliset lihapullat terveellisemmin kotona. Kotona tehdyistä lihapullista tiedät myös varmasti, että mitä ne sisältävät. Minäkin pyöräytin muutama viikko sitten poikaystävän toiveesta satsin lihapullia ja ne menivätkin alta aika yksikön parempiin suihin! Tässä siis teillekkin ohjetta, jos herkulliset lihapullat maistuisi ;)


Tarvitset:
700g Jauhelihaa (naudan tai vaihtoehtoisesti broilerin) max 10% rasvaa.
1,5-2 dl ruiskorppujauhoja
2 kananmunaa
Sipulia ja valkosipulia oman maun mukaan
Mausteita oman maun mukaan.
Öljyä paistamiseen tarvittaessa
(Haluttaessaan vähärasvaista 4% ruokakermaa, josta saa tehtyä erittäin kevyen kastikkeen lihapullille.)
Huom. näistä määristä tulee paljon lihapullia, ja niistä riittää syötävää moneksi päiväksi! Jos on tarvetta, niin puolita määrät.
1. Laita jauheliha, riko kananmunat ja mittaa ruiskorppujauhot kulhoon. Heitä sekaan reilusti mausteita ja vaivaa käsin tasaiseksi seokseksi.
2. Ruskista sipulit pannulla. Sipuleiden ruskistuttua laita ne lihaseoksen joukkoon ja vaivaa ne lihan sekaan tasaisesti. (huomioi, että sipulit voivat polttaa käsiä vaivatessa joten anna niiden mahdollisesti jäähtyä hetki)
3. Paista koepala pannulla ja maista, että maut ovat kunnossa. Lisää mausteita jos on tarvetta, muussa tapauksessa pyörittele lihaseoksesta pullia ja paista ne pannulla kypsiksi välillä käännellen.
4. Jos haluat kermaisen kastikkeen lihapullille, niin kaada paistovaiheen lopussa kerma lihapullien päälle ja anna hautoa hetki, lisää mausteita jos on tarvetta. Vaihtoehtoisesti voit myös tehdä erillisen kastikkeen kattilassa.
5. Nauti perunoiden, bataatin tai täysjyvä pastan ja raikkaan salaatin taikka kasvisten kera! 
Ps. Vaihtoehtoisesti tästä lihamassasta saa tehtyä myös kätevästi murekkeen uunissa. Muotoile massasta mureke ja paista uunissa 200 asteessa 30-40 min.

Nämä itse tehdyt lihapullat vievät kauppojen eines versiot aivan sata nolla ja ovat taatusti lihapitoisempia, vähärasvaisempia ja herkullisempia!

En olekaan tainnut aikasemmin tehdä tälläisiä suolaisia ruoka reseptejä, joten onko tämäntapaisille resepteille ja ohjeille kiinnostusta jatkoakin ajatellen? :-)

Maukkaita hetkiä ja rentouttavaa viikonloppua toivottaen,
Sanni

2 kommenttia:

  1. Ehdottomasti lisää tämmösiä suolasia reseptejä :) Lihapullat kuuluu ihan mun lempiruokiin, ja ne itsetehdyt nimenomaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noniin huippua, täytyykin siis jatkossa kehitellä enemmän myös suolaisia reseptejä :)

      Itse tehdyt lihapullat on kyllä ihan minunkin lempparit, ne ovat todella hyviä!

      Poista

Kommentoithan asiallisesti, kaikki typerät ja herjaavat kommentit menevät suoraan roskapostiin!
-
Kiitos paljon kivasta kommentista! ♥️