keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Mikä on enää tervettä?

Nykypäivänä ruokailutottumuksia, erilaisia ruokavalioita ja dieettejä on joka lähtöön. Ihmiset ottavat mallia muiden tavoista, sitä kautta he helposti sairastuvat ja ajattelutapa ravinnosta, sekä omasta ulkonäöstä vääristyy hyvin nopeasti. Minulla on itsellänikin henkilökohtaisia kokemuksia liian terveellisestä käyttäytymisestä ruokavalion ja treenien suhteen, niinkui varmasti osa lukijoistani tietääkin. Sinä aikana yksikin omena tai vääränlainen kana oli liikaa ja menetin yöuneni, koska olin poikennut ruokavaliostani. Kävin väkisin juoksemassa aamuaerobista, vaikka sääriä särki ja melkein itketti. Vanhempani ja muut läheiseni olivat huolissani käyttäytymisestäni, mutta itse en huomannut siinä mitään negatiivista. "Tämä on vain hyvä juttu, niin saan unelmien timmin kropan"

Syömishäiriön tunnistaakin hyvin siinä vaiheessa, kun oireet alkavat omassa lähiympäristössään haitata arkista toimintakykyä ja fyysistä terveyttä, eikä sairastunut tunne millään muotoa olevansa sairas. Syömishäiriöitäkin on monenlaisia, on ortoreksiaa, anoreksiaa ja bulimiaa jne. Kaikki syömishäiriöt perustuvat samaan - elämä pyörii ruoan ympärillä ja se vaikuttaa negatiivisesti joka päiväiseen käyttäytymiseen, on sitten kyse syömättä jättämisestä, liiasta tarkkuudesta tai ahmimisesta.

Kuva: Google
Viimeaikoina olen ajatellut kilpailua fitnessissä ja sen varjopuolia - mielestäni kilpailun kyseisessä lajissa voi osittain joissain tapauksissa laskea syömishäiriöksi. Moni fitness kilpailija on kertonut, kuinka fitness on pelastanut heidät syömishäiriöltä, mutta totuus on mielestäni jotain ihan muuta. Minusta se on vain tapa hypätä syömishäiriöstä toiseen. Kisadieetillä on aivan ehdotonta elää vain ruokavalion ja treenien ehdoilla. Puolen vuoden koitoksen jälkeen sitten, kun ne kisat on kisattu niin syödään jopa monta viikkoa ja tankataan oikein kunnolla kaikki puolen vuoden aikana menetetyt herkut, kun ei vain pysty hillitsemään itseään sellaisen koitoksen jäljiltä. Fitness ei todellakaan ole mikään terveys laji.
Älkää kuitenkaan ymmärtäkö väärin - mielestäni fitness urheilu ja kilpailu on erittäin mielenkiintoinen ja arvostettava laji. Tosin enää mietintöjeni jälkeen en ole täysin varma siitä olisiko minusta kilpailemaan ilman, että sairastun uudelleen. Kilpaillakseen tarvitaan ehdottomasti terve suhtautuminen ruokaan, sekä tyytyväisyys omaan itseensä alusta loppuun saakka. Tietysti joillekin kilpaurheilu on erittäin tärkeää ja tapa toteuttaa itseään, mutta ikinä ei kannata lähteä kilpailemaan vain ulkonäön takia tai siksi, että joku muu tekee sitä.
Mikä sitten on sitä tervettä?

Ulkonäkö paineet ja syömättä jättäminen ajavat sinut syömishäiriöön ja vääristyneeseen kuvaan itsestäsi. Ulkonäkö paineet ja ahmiminen taas ajavat sinut todennäköisesti bulimian kouriin tai pidemmällä tähtäimellä tulet olemaan ylipainoinen. Menetät siis terveytesi tavalla tai toisella. Kysymys kuuluu, haluatko olla kokoajan onneton ja menettää terveytesi vain niiden pinnallisten asioiden takia, jotka ovat sinut tilanteeseen ajaneet?

Liika on aina liikaa asiasta riippumatta. Omasta ruokavaliosta ei kannata ottaa stressiä. Tulisi löytää se kuuluisa tasapaino ja kultainen keskitie sen suhteen. Siinä vaiheessa, kun "hyvinvoinnin" tavoittelu ruokavalion kanssa aiheuttaa vain mielipahaa, on syytä miettiä mikä menee pieleen ja mitä voisi muuttaa omassa ajattelutavassaan. Tiedän, se vaatii kyllä itsekuria ja pitkäjänteisyyttä. Tasapainon löytäminen voi olla hankalaa. Itsellänikin sen löytämiseen on mennyt kohta lähes kolme vuotta, enkä vieläkään itseasiassa ole aivan täysin varma siitä. Tunnen kuitenkin oloni erittäin hyväksi tämän hetkisellä ruokavaliollani, vaikka herkkuja on tullutkin syötyä ehkä hieman liikaakin, mutta so what! Tiedän kuitenkin, että jokainen asia mitä pohdin tai teen asiaan liittyen vain auttaa minua eteenpäin ja kehittää ajatuksiani parempaan suuntaan.

Toivon, että sinäkin nautit hetkistä. Älä anna ruokavalion rajoittaa elämääsi ja vaikuttaa tekemisiisi. Ja niinkuin olen aikaisemminkin sanonut - ravitse elimistöäsi hyvin, koska ansaitset sen, ei siksi että olisi pakko.

Jos pinnalliset asiat pakottavat sinut häiriökäyttäytymiseen ravinnon kanssa tai tekemään muuten vain niin sanottuja vääriä valintoja, niin suosittelen lämpimästi miettimään elämänarvoja uudelleen. Arvostakaa itseänne sellaisena kuin olette ja kiinnittäkää enemmän huomiota niihin oikeasti tärkeisiin asioihin elämässä. Oman terveyden menettäminen pinnallisten asioiden tai ruokavalion takia ei ole viisasta.

♥ Sanni

12 kommenttia:

 1. Tosi hyvä kirjoitus, pisti miettimään omaakin elämää todella paljon. Itellä aina taipumus ajatella enemmän niitä pinnallisia asioita, vaikka oikeasti se hyvinvointi henkisesti sekä fyysisesti pitäis olla paljon tärkeämpää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Mahtava juttu, että teksti laittoin sinutkin miettimään oman elämän asioita :) Ihmiset ovat nykyään niin tuomitsevia ja arvostelevia, että varmasti monella on paljonkin paineita ulkonäön kanssa ja pinnalliset asiat tätä kautta erittäin tärkeitä. Kuitenkin hyvinvoinnin tulisi mennä edelle ja pitäisi osata nähdä elämää toiseltakin kantilta, eikä laittaa vain pinnallisuutta elämänsä ykkös prioriteetiksi :)

   Poista
 2. Niin hyvä teksti, täyttä asiaa! :)

  VastaaPoista
 3. Oon sun kanssa kyllä niin samaa mieltä. Tasapaino niin urheilussa kuin syömisessä olis ihan jokaisen tärkeää oppia. Osaat muuten kirjottaa tosi hyvin ! (;

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että sieltäkin suunnalta löytyy tämän kaltaisia mielipiteitä. Tasapaino on kyllä aina se juttu! Ilman sitä ei mistään tule yhtään mitään.

   Kiitos paljon, todella mukava kuulla että kirjoitustapani on sinulle mieleinen! :)

   Poista
 4. Hyvin kirjoitettu postaus ja hyvät kuvat olit valinnut! Tämä aukaisee varmasti monen silmät.
  http://minunvalokuvia.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon itsekin, että tekstini aukaisevat ihmisten silmät ja saavat heidät pohtimaan asioita hieman pintaa syvemmältäkin.

   Kiitos paljon sinulle, mukavaa että tykkäsit postauksesta kuvitus kuvineen! :)

   Poista
 5. ihan mielettömän hyvä kirjotus ♥ tasapaino on kaikki kaikessa :) pitäs aina muistaa miettiä niitä oikeesti tärkeitä arvoja elämässä sen sijaan, että menettää yöunet kun on syöny ''yhden karkin liikaa''.. esimerkiksi se, ettet voi mennä hampurilaiselle kavereiden kanssa, koska kanat ja kasvikset odottaa kotona tai ettet voi jäädä pitämään hauskaa, kun treeni on pakko tehdä. mun mielestä pitäs tässä kohtaa osata miettiä niitä tärkeitä asioita elämässä, kuten ihmissuhteiden ylläpitämistä. sitäpaitsi herkuttelu ja hauskanpito tekee välillä niin hyvää kaikilla osa-alueilla, se, ettei stressaa mitä syö. ei se yksi hampurilaisateria tee susta lihavaa, aivan niinkuin yksi salaattikaan ei tee susta timmiä. en tiedä saiko tästä mun kommentista mitään irti, mut samoja ajatuksia kun sullakin. pitää osata arvostaa itseään sellaisena kuin on, eikä siitä itsensä vertailusta muihin ole mitään hyötyä. oma kroppa on se mitä pystyt muokkaamaan ja oma hyvinvointi on tärkeintä. :)♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Nelli taas jälleen kerran oikein kattavasta ja hyvästä kommentista! :) Ymmärrän täysin pointtisi ja olen samaa mieltä kanssasi asioista, jotka toit hyvin ilmi.

   Elämässä pakko on vain joskus lähteä täältä maailmasta ja siihen päivään asti kannattaa tehdä kaikkea mitä pystyy, eikä kieltäytyä hauskanpidosta ruokavalion tai treenien vuoksi! Herkuttelu sillon tällöin on mukavaa ja sosiaalisten suhteiden ylläpito on erittäin tärkeää. Mikäs sen parempaa kuin mukava ilta kaverien kanssa herkutellen!

   Oma hyvinvointi on tärkeintä ja siitä tulee pitää huolta kaikin puolin :)

   Poista
 6. Fiksua tekstiä! Itse oon niin kaukana fitneksestä tai muusta kun voi olla, mutta valitettavasti sitä kuitenkin liikaa miettii sitä ruokaa ja onko nyt ennättänyt tarpeeks treenata. Ja musta tuntuu, että useimmat rennolla asenteella menijät, jotka siis liikkuu ja syö semmosta perusterveellistä safkaa, näyttää tosi hyvältä ja osa tästä tulee varmasti siitä, että he voivat myös henkisesti hyvin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa, että rennolla ja stressittömällä asenteella pääsee pitkälle. Rento ja stressitön perus terve ihminen myös varmasti voi hyvin sekä henkisesti että fyysisesti :)

   Kiitos paljon kommentistasi! :)

   Poista

Kommentoithan asiallisesti, kaikki typerät ja herjaavat kommentit menevät suoraan roskapostiin!
-
Kiitos paljon kivasta kommentista! ♥️